Een stap op weg naar geluk

Wanneer ben je gelukkig?

Veel mensen vinden geluk een hoogdravend woord. Wanneer je ben je gelukkig? is de vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Want Ontfrutsel gaat over de volgende stap op jouw weg naar geluk. Dan is het wel handig om te weten waar geluk voor staat, of voor kan staan. Daar gaan we dan:

Gelukkig zijn is níet het gevoel dat je alles hebt wat je wilt, kunt doen wat je wilt. Soms is gelukkig voelen het besef dat je tot nu toe geluk hebt in je leven. Bijvoorbeeld dat je niet ziek bent, dat je uit een warm nest komt, dat je een goede baan hebt waardoor je rond kunt komen. Dat je een redelijk gelijkmatig karakter hebt.  Dat je “in bezit bent” van de dingen die voor jou belangrijk zijn. Gelukkig zijn kan meerdere dingen betekenen. Ik wil je uitnodigen het toegankelijke boek van Ap Dijksterhuis te lezen “Op naar geluk. De psychologie van een fijn leven”.

Binnen Ontfrutsel gaat geluk over vrijheid en vrij zijn. Vrij zijn is niet dat je maar doet wat in je opkomt. Nee, vrijheid is leven vanuit je eigen waarden zonder dat je macht wilt uitoefenen op anderen of op iets anders. JA te kunnen zeggen tegen het leven zoals het zich aandient. Gelukkig zijn betekent dus ook vrijer zijn/losser zijn (niet los zijn) van de dingen die macht over je hebben, die je dagelijks leven beheersen of je keuzes in de weg zitten. Dit noemen we bij Ontfrutsel “frutsels”. Dat kunnen gedachten zijn, eeuwige twijfels, nare gevoelens, de invloed van andere mensen, je eigen gedrag, de situatie waarin je zit, pijn in je lichaam. Naar vrijheid streven betekent niet je los maken, maar losser.
Een stap verder op jouw weg naar geluk betekent dus een stap op weg naar vrijheid. Wat staat je vrijheid in de weg? Vrijheid is altijd vrijheid binnen de grenzen van het leven zoals die is. Maar hoe kun je in vrijheid leven bínnen de beperkingen die er in het leven ook zijn? Die beperking kan een chronische ziekte zijn, zorgen om dierbaren, in rouw zijn na verlies, traumatische gebeurtenissen in het verleden, een maatschappij die op een gezonde leefstijl hamert. Vrijheid is dat je op het moment dat het er toe doet kunt kiezen vanuit je eigen waarden, vanuit dat wat voor jou persoonlijk belangrijk is. Dat is een stap op jouw weg naar geluk. 

Bij Ontfrutsel zoeken we samen uit wat jou belemmert in je vrijheid. Wat jou belemmert om een volgende stap te zetten op jouw weg naar geluk. In dat gezamenlijke inzicht worden oplossingen en kansen zichtbaar. Daar kan je mee vooruit.

Kom in contact voor een afspraak

 

Ben jij geïnteresseerd in een ontfrutselsessie? Leuk! Voor het maken van een afspraak (of het stellen van een vraag) kun je me het beste bellen of een Whatsappbericht sturen. Dan weet je zeker dat je een snelle reactie krijgt!

Liever via de mail? Dat mag ook! Het kan wel zijn dat ik daar ietsje later op reageer. Dan weet je dat alvast. 

Jolanda Reitsma
Jolanda Reitsma-Lutjes