Een stap op weg naar geluk

Een frutsel, wat is dát?

“Frutsel”, het klinkt als iets onbeduidends, iets dat niets voorstelt. Een weinig serieus woord voor iets dat flink in de weg kan zitten en soms al een behoorlijk probleem geworden is. Dus wat is een frutsel? Op www.encyclo.nl vind je de volgende definitie van frutsel: een kleinigheid; een overbodig toevoeginkje of versiering van weinig waarde. Op www.ensie.nl is een frutsel:1) een klein toegevoegd versiersel; vaak met een negatieve bijgedachte aan opzichtigheid, overdrijving of een geringe esthetische waarde en 2) zaak van weinig waarde, in financieel, technisch of ander opzicht. Ook een Nederlands woordenboek rept van “kleinigheid”. Al met al betekent het dus een kleinigheid, een dingetje. Binnen Ontfrutsel kan een frutsel van alles zijn: van een terugkerend persoonlijk onderwerp tot dingen die je het zicht ontnemen op waar het in werkelijkheid om gaat. Niet iets wat je “een kleinigheid” zou noemen.

Voorbeelden van frutsels? Geregeld hoofdpijn hebben of moe zijn, twijfels hebben over je werk, onzeker zijn over je capaciteiten, tegen een nieuwe stap opzien, terugkerende ruzies met dezelfde persoon, een gespannen gevoel hebben dat je niet kunt plaatsen.

Het woord ontfrutselen vind je niet in een woordenboek of op Ensie of Encyclo, het bestaat niet. Dat is het leuke eraan. Je kunt een frutsel zien als een persoonlijk onderwerp dat een verstorende werking heeft op sommige levensgebieden. Meestal is het helemaal niet zo duidelijk wat er aan precies aan de hand is. Een goed en verdiepend gesprek hierover kan helpen om een en ander te ontfrutselen. Met andere woorden: op een rijtje zetten, verbanden leggen, inzicht krijgen. Het liefst met iemand die enigszins onafhankelijk is en natuurlijk goed kan luisteren.

Als je beter zicht krijgt op je frutsel kun je het terugbrengen tot kleinere proporties. Tot iets dat te overzien is, opgelost kan worden of opgeruimd. Of je kunt er anders mee omgaan. Door er over te praten en samen inzicht te krijgen kun je ook samen denken in oplossingen. Mensen zijn heel goed in staat om een andere uitweg of oplossing te kiezen als ze maar begrijpen waar de schoen wringt. En dát is het uitgangspunt bij Ontfrutsel. Je frutsel ontdékken is veel leuker dan je het steeds maar weg te vegen en weer tegen te komen.

Kan dat in 1 gesprek? Het antwoord is JA! Het helpt ontzettend dat we beiden tijd hebben ingeruimd, namelijk 3 uren. Dat we op een prettige plek zijn. Dat we los zijn van het gewone. Zodat we ons goed kunnen concentreren en met enige afstand kunnen kijken naar je frutsel. Dat we beiden er alle aandacht voor hebben. Het helpt ook wanneer je openstaat voor een persoonlijke uitdaging en een nieuwe manier van kijken. Dan kom je tot onverwachtse inzichten!

 

Ontfrutsel geluk
Ontfrutsel geluk

Kom in contact voor een afspraak

 

Ben jij geïnteresseerd in een ontfrutselsessie? Leuk! Voor het maken van een afspraak (of het stellen van een vraag) kun je me het beste bellen of een Whatsappbericht sturen. Dan weet je zeker dat je een snelle reactie krijgt!

Liever via de mail? Dat mag ook! Het kan wel zijn dat ik daar ietsje later op reageer. Dan weet je dat alvast. 

Jolanda Reitsma
Jolanda Reitsma-Lutjes